Wist u dat?

kaarsvet verwijderen

Wist u dat… vlekken van kaarsvet één van de grootste ergernissen met kaarsen zijn? En dat terwijl er veel manieren om deze vlekken te verwijderen zijn. De beste methode is  afhankelijk van de ondergrond en het soort kaarsvet. Hieronder zijn wat manieren opgesomd:

  • Haal eerst met de vingers of de botte kant van een mes zoveel mogelijk kaarsvet weg. Bedek de vlek daarna met absorberend papier, bijvoorbeeld keukenpapier. Strijk met een warm (geen heet) strijkijzer. Het absorberend papier zal het kaarsvet opnemen en de vlek zal verdwijnen. Deze methode is geschikt om te gebruiken bij kaarsvet vlekken in textiel, bijvoorbeeld een tafellaken, bankstel of kleding. Je kunt bij veel textiel ook aan beide zijden absorberend papier leggen. De vlek wordt dan nog beter verwijderd.
  • Gebruik wasbenzine of terpentine om het kaarsvet op te lossen. Dep een prop schone watten in de wasbenzine of terpentine en wrijf het over het kaarsvet. Deze methode is geschikt voor gladde ondergronden die bestand zijn tegen het oplosmiddel, bijvoorbeeld plavuizen, tegels of aanrechtbladen.
  • Gladde oppervlakten zijn ook schoon te krijgen door het kaarsvet te verwarmen met een föhn. Het kaarsvet zal smelten en je kunt het daarna met absorberend papier opnemen. Gebruik deze methode alleen op oppervlakten die tegen de warmte kunnen. Kleine voorwerpen, bijvoorbeeld een schoteltje, kun je ook onder de kraan houden. Het hete water zal het kaarsvet doen smelten zodat je het kaarsvet eenvoudig weg kunt spoelen.
  • Textiel kunt u ook in de diepvries leggen. Het kaarsvet wordt dan erg hard en is eenvoudig(er) te verwijderen.

smelten en stollen

Wist u dat… met kaarsvet leuke en leerzame experimenten zijn uit te voeren? Het is leerzaam voor kinderen om de begrippen ‘smelten’ en ‘stollen’ te leren. Het experiment gaat als volgt: (1) steek een kaars aan. Je ziet de kaars vloeibaar worden. Dit heet stollen. (2) vul een jampotje met wat water. Hou de kaars scheef en laat het gesmolten kaarsvet in het water vallen. Je ziet in het water allerlei mooie figuren ontstaan. Dit zijn vaste vormen. Het veranderen van vloeibaar naar vast heet stollen. Je kunt het gestolde kaarsvet uit het potje halen: je eigen kunstwerk!

KLOK

Wist u dat… kaarsen vroeger als klok werden gebruikt? Goede kaarsenmakers konden kaarsen maken die gelijkmatig opbrandden. Met ringen op de kaarsen werd een uur aangegeven. Er waren 12-uurskaarsen en 24-uurskaarsen verkrijgbaar.

Griekse traditie

Wist u dat… het in één keer uitblazen van kaarsjes op een verjaardagstaart een Griekse traditie is? In het oude Griekenland werden speciale taarten gebakken in de vorm van de maan. Deze taarten waren bestemd voor Artemis, de godin van de maan en de jacht. Als alle kaarsen op deze taart in één keer werden uitgeblazen zou Artemis goed gestemd worden. Zo is de traditie ontstaan om alle kaarsen op de verjaardagstaart ineens uit te blazen.

Conserveringsmiddel

Wist u dat… kaarsvet ook gebruikt kan worden als conserveringsmiddel voor oude munten? Kaarsvet van paraffine (bijvoorbeeld van waxinelichtjes), kun je laten smelten (au bain marie) en dan de munt er kortstondig in leggen. De laag paraffine sluit de munt voor zuurstof. Hou er wel rekening mee dat bepaalde details wellicht niet meer zo goed leesbaar zullen zijn.

CANDELA

Wist u dat… de SI-basiseenheid “candela” is afgeleid aan het licht van ongeveer 1 kaars. Candela is het Latijnse woord voor kaars. Een candela is de eenheid van lichtsterkte. De officiële definitie is:

De candela is de lichtsterkte in een gegeven richting van een bron die monochromatische straling met een frequentie van 540 × 1012 Hz uitzendt en waarvan de stralingssterkte in die richting 1/683 watt per steradiaal is.

De betekenis heeft een historische grond. Een candela was de lichtsterkte van een kaars van puur spermaceti van 1/6 pound met een brandsnelheid van 120 grains per uur. Deze Engelse maten zijn omgerekend een kaars van 75,6 gram met een brandsnelheid van 7,78 gram per uur.

STalen pit

Wist u dat… in verpleeghuizen en psychiatrische inrichtingen vaak kaarsen met een stalen pit worden gebruikt? Je kunt kaarsen met een stalen pit natuurlijk niet branden, maar op deze manier heb je wel een veilige decoratie en kun je toch genieten van de mooie kaarsen.

KAARS SNUITEN

Wist u dat… het bijknippen van het lontje van de kaars ‘snuiten’ heet? Vroeger, toen de kwaliteit van de kaarsen nog niet zo goed was, moest een kaars heel regelmatig worden ‘gesnoten’. Het schaartje waarmee dat gebeurde werd ‘snuiter’ genoemd. Vaak was zo’n snuiter ook vastgemaakt aan de kandelaar en voorzien van een dover. Zo had je alles bij de hand om de kaars te onderhouden.

Geef een reactie