Zelf kaarsen maken

Het is heel eenvoudig om zelf kaarsen te maken. Het is een leuk en leerzaam proces. Kinderen en volwassenen kunnen er hun creativiteit in kwijt. Het is heel eenvoudig om te beginnen en naarmate je handiger wordt kun je steeds meer variëren met soorten kaarsvet, kleuren en vormen.

De voorbereiding

Voor het maken van je eigen kaarsen heb je de volgende spullen nodig:

  • pan
  • (oude) lepel
  • oude kaarsen, kaarsstompjes of speciaal verkrijgbare wastabletten.
  • leeg jampotje, appelmoespot, kopje, melkpak, kunststof melkfles of koker (bijv. van Pringles)
  • lonten (verkrijgbaar bij hobbyzaken)
  • satéprikkers of ander smal stokje (bijv. ijsstokje)
  • speld
  • plakband
  • bakpapier

aan de slag

Prik een gaatje in de bodem van het melkpak of de koker. Maak een smal gaatje zodat het kaarsvet er later niet uit kan druipen. Rijg vervolgens de lont door het gaatje. Bind het andere uiteinde van de lont aan de satéprikker of het ijsstokje. Leg het stokje midden over de opening van het melkpak of de koker. Trek daarna de lont strak door het gaatje in de bodem. Tot slot plak je de lont vast aan de bodem zodat deze strak blijft staan. Je bent nu klaar om de kaars te gieten.

Je kunt ook gebruik maken van een potje of kopje. Daar kun je natuurlijk geen
gaatje onderin maken. Er zijn dan 2 manieren om de lont recht in het potje te krijgen: (1) Verzwaar de lont aan een kant. Daarvoor zijn klemringetjes te koop, net als bij een waxinelichtje. Je kunt ook een ijzeren ringetje of moertje  hiervoor gebruiken.

lont1           pit

Een handige manier om de lont alsnog strak te trekken is door 2 ijsstokjes of satéprikkers met een elastiekje aan elkaar vast te maken. Je kunt de lont er dan eenvoudig tussen vastklemmen. Zo krijg je de lont netjes in het midden.

lont2       brandende_fles3

(2) de andere manier om de lont recht in het potje te krijgen vereist iets meer handigheid. Je dient daarvoor eerst het kaarsvet te smelten. Haal vervolgens je lont door het kaarsvet en houdt hem even vast zodat het kaarsvet kan stollen. De lont is nu recht. Je kunt de lont vervolgens vastklemmen tussen de eerder beschreven satéprikkers of ijsstokjes.

Smelten en gieten

Je kunt de kaarsstompjes of kaarstabletten smelten door het potje in een pan met warm water te zetten (au bain-marie). Blijf tijdens het verwarmen steeds roeren met de lepel. Als al het vet is gesmolten kun je de oude lonten eruit vissen en dan is het kaarsvet klaar om te gieten.

au_bain_marie1     au_bain_marie2     au_bain_marie3

Zet je eerder gemaakte mal op wat bakpapier. Dit is om je aanrecht te beschermen tegen spetters. Giet het kaarsvet in de mal. Gebruik eventueel een trechter om het gieten te vergemakkelijken. Let op dat je voorzichtig giet zodat de lont op zijn plek blijft. Laat de kaars rustig afkoelen zodat het kaarsvet kan stollen. Tijdens het stollen zal het kaarsvet krimpen. Hier is niets aan te doen. Je moet regelmatig nagieten. Doe dat op tijd, voordat al het kaarsvet gestold is zodat het nieuwe kaarsvet kan hechten aan het oude kaarsvet.

brandende_fles4    glazen_potje    glazen_potje4

Nadat het kaarsvet is gestold kun je de kaars uit de mal verwijderen. Bij een kartonnen mal kun je het karton inscheuren. Je zelfgemaakte kaars is klaar!

Ideeën

Geef een reactie